Spectacolul ”Gardenia” marchează încheierea proiectului ”Școală Fără Violentă”

Teatrul  muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” din mun. Cahul pe 4 aprilie, a fost gazda evenimentului de  încheiere a proiectului „Școala Fără Violență”, implementat de Asociația Obștească ”Perspectiva”, în parteneriat cu Asociația Obștească „Ophelia”. 

Circa 100 de elevi, profesori, părinți, precum și reprezentanți ai autorității publice locale și societății civile din raionul Cahul au avut posibilitatea de a urmări spectacolul „Gardenia”, în regia Luminiței Țîcău. 

„Astăzi suntem la evenimentul de încheiere a proiectului nostru, și suntem, ca echipă, onorați să avem alături de noi pe Dna Elena Spînu, din cadrul, cei care au crezut în noi și au finanțat acest proiect, Dna Viorica Țîmbalari – Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței; mă bucură de asemenea faptul că avem alături, de fapt ca întotdeauna, Primăria municipiului Cahul, astăzi fiind reprezentată de doamna vice-primar Tatiana Romaniuc,, și desigur doamnele Costandachi Rita, directoare adjunctă ale Colegiului ”Iulia Hașdeu” din mun. Cahul și Bloșenco Valeria, directoare adjunctă a Gimnaziul ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Tătărăști,  cărora țin să le mulțumesc pentru deschiderea lor acestui proiect, datorită implicării dumneavoastră active am reușit să ajungem la aceste rezultate frumoase în sprijinul tinerilor noștri, fapt pentru care echipa proiectului ”Școală fără Violență” Vă este profund recunoscătoare” menționat Lungu Victoria, manager de proiect.

Proiectul „Școala Fără Violență” a fost o inițiativă care a implicat atât elevii, cât și cadrele didactice și părinții din două instituții de învățământ beneficiare din raionul Cahul: Colegiul ”Iulia Hașdeu” din mun. Cahul și Gimnaziul ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din satul Tătărești, în promovarea unui mediu școlar sigur și lipsit de violență. Acesta a avut ca scop principal sensibilizarea și educarea membrilor comunității școlare cu privire la importanța relațiilor sănătoase și respectului reciproc.

„Noi, ca reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, prin intermediul programului „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic” suntem aici anume pentru a ajuta asociații precum AO Perspectiva și AO Ophelia, să vină cu idei și proiecte inovatoare pentru a rezolva problemele care există în comunitatea dumneavoastră. Pentru noi este foarte important să colaborăm cu societatea civilă, care este partenerul nostru de încredere în dezvoltarea locală durabilă, care poate să contribuie la dezvoltarea societății, pe diferite dimensiuni, inclusiv cel al educației și lucru cu tinerii, lucru care a fost demonstrate frumos prin intermediul acestui proiect care a fost implementat aici în Cahul ” a declarat  Elena Spînu, Coordonatoarea Națională GIZ Moldova.

Evenimentul de încheiere a proiectului a început cu o serie de discuții privind rezultatele proiectului, provocările și planurile de viitor privind prevenirea și combaterea violenței în școli și recunoașterea eforturilor depuse de către toți cei implicați activ în proiect. 

„Am spus întotdeauna, și voi continua să afirm că pentru noi autoritățile publice locale, eforturile societății civile sunt extrem de importante, pentru că, din păcate, societatea noastră se confruntă cu o sumedenie de probleme, pe care autoritatea publică locală nu reușește întotdeauna  să le gestioneze, precum este și flagelul violenței, inclusiv în școli, din acest motiv reiterez importanța unor astfel de proiecte, care prin dotarea acelor ”clase fără violență” vin cu niște soluții pentru prevenirea și eradicarea acestui fenomen al violenței în școlile raionului Cahul ” a menționat  Tatiana Romaniuc, vice-primar al mun. Cahul. 

Publicul a fost impresionat de mesajul puternic al piesei, iar mulți au remarcat conexiunea profundă între tema spectacolului și eforturile depuse în cadrul proiectului pentru promovarea unui mediu școlar sigur și empatic, iar la finalul spectacolului, participanții au avut ocazia să discute și să reflecteze asupra impactului proiectului și să împărtășească idei și sugestii pentru continuarea eforturilor în promovarea unei culturi a non-violenței în comunitatea școlară. 

Spectacolul de astăzi a reflectat o realitate dură cu care se confruntă multe familii din Republica Moldova, și implicarea noastră în a opri acest fenomen acum este foarte importantă, deoarece consecințele violenței, după cum am văzut și astăzi în spectacolul ”Gardenia”, se reflectă nu doar asupra noastră, ci și asupra generațiilor ce vor urma după noi. Îmi doresc mult ca voi, cei tineri, să fiți generația care va spune ”stop” acestui fenomen al violenței, sub oricare formă a ei, ca să construim o societate frumoasă, sănătoasă, fără violență în familie” a declarat la final de eveniment, Viorica Țîmbalari – Director al Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței.

Proiectul „Școală fără violență” este o inițiativă-pilot, cu o durată de implementare de 8 luni, cu un buget total de 46 000 euro, implementat în raionul Cahul cu suportul financiar al Guvernului Germaniei. Scopul proiectului este de a crește capacitățile instituțiilor de învățământ din raionul Cahul în prevenirea și combaterea fenomenului violenței și violenței bazate de gen. 

Această activitate este implementată de Asociația Obștească Perspectiva, în parteneriat cu Asociația Obștească Ophelia. Proiectul este finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), co-finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul programului „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatului Estic”.